Vacature: Coördinator beheer & onderhoud

Wij (OCS) zijn een snelgroeiende onderneming die maatschappelijk vastgoed beheert en onderhoudt. Vanaf 1 januari 2021 zijn er 25 medewerkers werkzaam en realiseren we een omzet van circa € 2 miljoen, hetgeen een verdubbeling is ten opzichte van 2019.

Een groot deel van de groei wordt veroorzaakt door uitbreiding van coördinatie contracten. Veel van onze opdrachtgevers, veelal onderwijs organisaties willen het beheer en onderhoud geheel of gedeeltelijk uitbesteden en zoeken een bedrijf die aan die vraag kan voldoen. Een dergelijke groei brengt uitdagingen met zich mee, waarvan er een belangrijke ligt in het bewaken van een constant hoge kwaliteit van de dienstverlening zoals het beheren van de meerjaren onderhoudsplanning en het coördineren van de werkzaamheden uit de onderhoudsbegroting.  

Functie omschrijving:

We zijn daarom op zoek naar een enthousiaste Coördinator maatschappelijk vastgoed, die technisch de ervaring heeft om met heel veel verschillende onderhoudsbedrijven te kunnen schakelen en die de wil en het vermogen bezit om goed te communiceren met onze kritische opdrachtgevers (onderwijs, zorg en welzijn organisaties). OCS medewerkers werken altijd in beheerteams voor diverse opdrachtgevers Onze kandidaat is een team-player met technische ervaring () en hij of zij voelt zich thuis in een informele en dynamische omgeving. Uiteraard kun jij in deze omgeving de rust en het overzicht bewaren.

Taken die onder andere bij deze functie horen zijn:

  • Het overleg voeren zowel op operationeel als op bestuurlijk niveau met vele partijen die betrokken zijn bij het beheer en onderhoud van gebouwen.
  • Het adviseren en rapporteren over technische gebouw gerelateerde vraagstukken
  • Overzicht houden over de vele contacten die lopen bij de uitvoering van onderhoud
  • Gebruik van diverse softwaresystemen zoals de OCS-suite of O-Prognose
  • Oog hebben voor zaken die rond de directe klus spelen bij de opdrachtgever (accountmanagement).

Wij zoeken:

  • Iemand die minimaal 32 uur per week beschikbaar is om deze werkzaamheden uit te voeren
  • Die kan en wil werken bij een groeiend bedrijf met enthousiaste en gemotiveerde collega’s
  • Die woont in de omgeving van Nijmegen
  • Met een relevante opleiding en ervaring
  • 5 tot 10 jaar ervaring in een soortgelijke functie is een pré

Wij bieden je een leuke en inspirerende omgeving met voldoende uitdaging. Dit ook omdat we nog voldoende groeiambities hebben. We bieden je verder goede arbeidsvoorwaarden en een salaris dat past bij de functie. (indicatie: bruto per maand € 3.000,- – € 4.500,-).

Ben jij degene die we zoeken? Stuur dan je motivatiebrief en cv naar p.versleijen@ocs-net.nl

Heb je vragen over deze vacature neem dan contact op met Peter Versleijen via mail naar p.versleijen@ocs-net.nl of telefonisch via 06 26562200

Delen

Mijn MJOP op orde hebben

Huisvesting verduurzamen

Mijn onderhoud uitbesteden

OCS Planner

Bent u klant bij OCS? Via de OCS Planner heeft u inzicht in het dagelijks onderhoud en de meerjarenplanning van uw instelling.

Delen


Direct inloggen